En akademiker tjänar i snitt omkring 19 miljoner kronor under ett arbetsliv. Det kan jämföras med 16,4 miljoner kronor om samma person hade valt att börja arbeta direkt efter gymnasiet, enligt en studie som akademikerorganisationen Saco satt ihop.
Den därmed relativt magrare ekonomiska nyttan av utbildning placerar Sverige långt ner i listan bland världens mer utvecklade länder, enligt Sacos ordförande Göran Arrius.
För nästan hälften av alla undersökta akademikerutbildningar blir det en ren förlustaffär. Och sett över tid har läget försämrats ytterligare.
I botten finns akademikeryrken i offentlig tjänst, så som lärare, bibliotikarier, sjuksköterskor och socionomer.
Även tandhygienister tillhör den grupp av akademiker där utbildning inte tycks löna sig. Men svaret på det är enligt Johan Hultberg, utbildningschef vid Hälsohögskolan, Jönköpings universitet, ännu mer utbildning.
Vill se lönekarriär
Karaktäriserande för de lägre betalda akademikeryrkena är att lönespridningen är liten. Göran Arrius vill se ökade möjligheter till att kunna göra lönekarriär.
Visst, pengar är inte allt, men ändå en viktig aspekt, enligt Arrius. Det märks exempelvis bland många lärare som valt att lämna yrket.
Källa: svt.se
Ingenjör Bååths gata 47, T 6, 72212 VÄSTERÅS
Telefon: 021-403940
WWW: www.it-gymnasiet.se
Box 195, 59323 VÄSTERVIK
Telefon: 0704538712
WWW: www.alphainternationalcollege.com
Bygatan 78, 19146 SOLLENTUNA
Telefon: 08-57922985
WWW: www.sollentuna.se/sis