"Mobbning bör inte betraktas som en harmlös del av uppväxten", säger studiens författare.
Studien bygger på hälsostatistik, intervjuer och enkätsvar från drygt 5.000 unga vuxna och deras mödrar i USA och England.
Personerna studerades från tidig barndom tills de var i tjugoårsåldern, och både de och deras mammor fick uttala sig om hur uppväxten varit.
Forskarna ville se hur den mentala hälsan skilde sig åt beroende på negativa erfarenheter – både när det gällde mobbning från jämnåriga och misskötsel från vuxna.
Till misskötseln räknades fysiska, emotionella och sexuella övergrepp från vuxna i deras närhet, och till mental ohälsa räknades ångest, depression och självskadebeteende.
Föga förvånande var att de som utsatts för både mobbning och misskötsel i barndomen mådde allra sämst. En knapp tredjedel av dessa led av någon form av mentala problem när de blev vuxna.
Detta kan jämföras med de som förskonats från både mobbning och misskötsel. Där var bara en dryg tiondel drabbade av mental ohälsa.
Det intressanta med studien är dock att forskarna även lyckades isolera grupper av personer som drabbats av det ena men inte andra: Alltså mobbats i skolan, men inte behandlats dåligt av vuxna. Eller tvärt om.
Här såg forskarna att de som enbart misskötts av vuxna, men inte blivit mobbade, hade mental ohälsa i 17 procent av fallen.
Bland de som enbart mobbats, men inte utsatts för övergrepp, var den mentala ohälsan lika utbredd, och till och med lite mer påtaglig. En dryg fjärdedel av de mobbade led av mentala problem.
Resultaten visar att de som mobbats är mer benägna att få psykiska problem än de som blivit dåligt behandlade av vuxna i sin närhet. Att både vara mobbad och dåligt behandlad gjorde att risken att drabbas av ångest och depression ökade ännu mer.
Källa: svt.se
Box 195, 59323 VÄSTERVIK
Telefon: 0704538712
WWW: www.alphainternationalcollege.com
Ingenjör Bååths gata 47, T 6, 72212 VÄSTERÅS
Telefon: 021-403940
WWW: www.it-gymnasiet.se
Bygatan 78, 19146 SOLLENTUNA
Telefon: 08-57922985
WWW: www.sollentuna.se/sis