Det är Skolverket som ska göra, som det heter, ett nationellt skolutvecklingsprogram som bland annat ska hjälpa lärarna att utveckla sin undervisning.
– Tittar man på det internationellt får lärare i Sverige betydligt mycket mindre tid och möjlighet till fortbildning och ta in ny kunskap än vad lärare i många andra länder får. Då måste vi se till att den här kompetensen och kunskapen som finns hos lärare sprids kollegor emellan, att man lär av varandra och att man diskuterar pedagogiska problem med varandra, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.
Enligt beslutet ska Skolverket ta fram och genomföra nationella skolutvecklingsprogram. De ska öka kompetensen hos och ge stöd till skolor och huvudmän. Det handlar främst om hur administrationen hos rektorer och lärare kan minskas och göras effektivare och hur lärare ska ges flera metoder att arbeta för att kunna anpassa undervisningen till elevernas olika behov.
Gustav Fridolin vill att arbetet på skolorna ska styras mer av skolpersonalens yrkesskicklighet.
Regeringen vill att det här ska komma igång redan i höst, under 2015 får Skolverket använda 19 miljoner. Avsikten är sedan att avsätta 140 miljoner om året till skolutvecklingsprogrammet, som ska vara långsiktigt.
Matematiklyftet och läslyftet är två omfattande insatser staten genomfört de senaste åren för att utveckla lärarnas kompetens.
Riksrevisionen har kritiserat staten för att de olika modellerna för att ge skolor stöd slagit orättvist. Skolorna som mest behövt stöd, har fått minst, bland annat därför att det varit krångligt att söka och att skolor själva behövt vara med att betala delar av kostnaden.
Nyligen fick Skolverket också i uppdrag att sluta samverkansavtal med skolor som inte ger eleverna tillräckligt bra utbildning.
För 12 år sedan inrättade den socialdemokratiska regeringen en myndighet för skolutveckling. Den lades ned av Alliansregeringen som istället skapade Skolinspektionen.
– Då har skolutvecklingen, det här systematiska gnetandet som sker varje dag och som verkligen kan göra skillnad för eleverna, det har blivit lidande och det är det arbetet vi nu rivstartar, säger Gustav Fridolin.
Källa: sverigesradio.se
Ingenjör Bååths gata 47, T 6, 72212 VÄSTERÅS
Telefon: 021-403940
WWW: www.it-gymnasiet.se
Box 195, 59323 VÄSTERVIK
Telefon: 0704538712
WWW: www.alphainternationalcollege.com
Bygatan 78, 19146 SOLLENTUNA
Telefon: 08-57922985
WWW: www.sollentuna.se/sis