Den syn på kunskap och lärande som skolan i Sverige bygger på idag är kvalitativ. Enkelt uttryckt kan vi jämföra inlärning med att eleverna skaffar sig en verktygslåda där verktygen utgörs av olika kunskapskvaliteter eller förmågor. Dessa kan de sedan ta fram och använda i olika sammanhang. Exempel på sådana förmågor kan vara att barnen aktivt kan delta i en diskussion kring något, eller att de kan undersöka något och dra sina egna slutsatser. Kvalitativa kunskaper innebär att eleverna är aktiva i sitt eget lärande och utvecklar olika färdigheter och förmågor istället för att passivt matas med fakta och stoff som de ska kunna utantill.
Lärarens roll blir att handleda eleverna och lägga upp undervisningen så att eleverna får chans att träna på de färdigheter och förmågor som de behöver utveckla.
Forskarna har kommit fram till att vi individer lär på många olika sätt. Vissa lär bäst när det är lugnt, tyst och ljust på en hård stol vid ett skrivbord. Andra lär bäst när de samtidigt lyssnar på musik, när belysningen är dunkel och halvligger i en soffa. En tredje grupp lär bäst om de inte tvingas att sitta still, utan får röra på sig. En del lär bäst på kvällen och andra på morgonen. Dessutom kan detta variera med både ålder, kön och etniskt ursprung. Komplicerat? Jovisst är det så. Men i allt detta finns intressanta utvecklingsmöjligheter. Ladda ner lärstilsappen på App Store, så kan ni enkelt se hur du och ditt barn lär sig bäst!
Det ingår som en av de bärande tankarna i läroplanen för den svenska skolan. Problemet är att det av ekonomiska skäl inte är möjligt att skapa en skolverksamhet som i alla situationer och in i minsta detalj planeras utifrån varje individs preferenser.
Forskarna menar att det är bra om barn redan tidigt får hjälp med att komma igång och lära känna sig själv på detta område. Det är viktigt att lära känna sig själv och hur man lär både bäst, ganska bra och sämst. Då kan varje person själv söka de situationer som gynnar deras eget lärande. Och därmed undvika de som inte är bra. Dessutom kan man träna på vissa situationer som man inser att man kommer att behöva vara en del av. Vi kan ju inte räkna med att alla situationer planeras utifrån just mina egna speciella önskemål. Det kan vi inte kräva i skolan och inte senare i livet heller.
Källa: iup.nu
Box 195, 59323 VÄSTERVIK
Telefon: 0704538712
WWW: www.alphainternationalcollege.com
Bygatan 78, 19146 SOLLENTUNA
Telefon: 08-57922985
WWW: www.sollentuna.se/sis
Ingenjör Bååths gata 47, T 6, 72212 VÄSTERÅS
Telefon: 021-403940
WWW: www.it-gymnasiet.se